Daging Dendeng

Bahan-bahan :

1 kilo daging

100-150 gram cili kering ( dikisar)
5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
2/3 sudu besar cuka
Garam dan gula
Sedikit minyak untuk menumis
# Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging



Cara Membuatnya:

1. Rebus daging sehingga empuk

2. Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper

3. Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam

4. Goreng daging, angkat dan toskan

5. Tumis bawang dan cili kering sehingga garing dan naik minyak

6. Masukkan kicap dan gaul rata

7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi

8. Masukkan garam, gula dan cuka

9. Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan

By: azianhasan.com


Serunding Daging

Bahan-bahan :

½ kilo daging (dipotong dadu)
½ biji kelapa parut
2 sudu besar minyak kelapa (untuk menumis)
1 sudu besar jintan manis (ditumbuk halus)
½ sudu besar jintan putih (ditumbuk halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar gula pasir
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sebesar ibu jari asam jawa
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Perap daging dengan kelapa parut, jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit, bawang merah, bawang putih, air asam jawa, gula dan garam selama empat minit.

2. Panaskan minyak dan masukkan daging yang diperap tadi.

3. Kacau daging berulang kali sehingga kering dan berderai. Kemudian angkat.