Kek Kurma

Bahan-bahan :

250 gram butter
250 gram tepung kek
250 gram gula
1 sudu teh baking powder
250 gram telur
100 gram buah kurma (dibuang biji dan dihiris)
50 gram butter milk
1 sudu teh pandan flavour (warna hijau)


Cara Membuatnya :

1. Pukul butter bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.

3. Masukkan tepung kek yang diayak bersama baking powder.

4. Seterusnya, masukkan pandan flavour, buah kurma dan butter milk.

5. Tuangkan ke dalam loyang.

6. Bakar sehingga masak.

Daging Berlada Tok Alam

Bahan-bahan :

1 kg daging
1 labu bawang besar
100 gram sos tiram
Garam
Gula
2 helai daun limau purut
10 gram serbuk kunyit
Sedikit air dan minyak.


Bahan Kisar :

2 batang serai
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
3 ulas bawang putih
50 gram belacan
20 cm halia
15 biji cili api
5 biji bawang merah


Cara Memasaknya :

1- Daging direbus terlebih dahulu selama 20 minit. Kemudian hiris daging mengikut kesukaan anda.

2- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga pecah minyak dan naik bau.

3- Masukkan sedikit air, sos tiram, daun limau purut, bawang besar, daging, serbuk kunyit dan garam.

4- Kacau hingga sebati dan masak sehingga agak kering.