Pengat Ubi Campuran

Bahan-bahan :

½ kg keledek kuning
½ kg keledek putih
½ kg keladi
½ kg ubi sagu
Sedikit sagu
300 gram santan
Dua helai daun pandan
250 gram gula pasir
½ buku gula enau
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Rebus kesemua ubi, keladi dan keledek bersama daun pandan hingga empuk.

2. Masukkan santan, gula pasir, gula enau dan kacau sehingga mendidih.

3. Masukkan biji sagu dan biarkan sebentar. Hidang dan hiaskan.

Lontong

Bahan-bahan :


3 cawan beras (dikosek dan ditoskan)
5 keping daun pisang (dilayur)


Cara Membuatnya :


1. Gulung daun pisang. Ikat hujung daun pisang dengan tali yang kuat. Kemudian ikat dua simpul di bahagian tengah supaya tidak terbuka.

2. Masukkan beras anggaran separuh panjang kelongsong lontong dan ikat hujungnya.

3. Rebus hingga masak iaitu anggaran hingga 4 jam.
 

Roti Jala dan Serawa Durian (Yang Jamil)


Bahan Untuk Roti Jala :

 
2 biji telur
Santan
Tepung gandum
Gula dan garam secukup rasa


Bahan Untuk Serawa Durian :


Durian
Gula merah
Gula pasir
Santan
Sedikit garam


Cara Membuat Roti Jala :


1. Masukkan tepung, telur, santan, sedikit gula dan garam di dalam blender.

2. Kisarkan hingga semuanya sebati dan tidak berketul. Adunannya sama seperti kuih ketayap.

3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam kuali menggunakan acuan roti jala.

4. Goreng hingga masak.


Cara Membuat Serawa Durian :


1.Masukkan sedikit air di dalam periuk, durian, gula merah, gula putih dan daun pandan.

2. Biarkan seketika dan akhir sekali masukkan santan dan sedikit garam.

3. Masak hingga mendidih.

4. Hidangkan bersama roti jala.