Masak Kuzi

Bahan Untuk Digoreng :

1 ekor ayam
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih
100 gram kacang tanah
50 sen kundur
1 kotak ligo kismis


Bahan Untuk Ditumis :

1 bungkus rempah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cawan minyak
½ tin susu pekat
½ botol tomato delmonte
Santan (daripada 1 biji kelapa)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak :

1. ½ botol tomato, ½ tin susu dan sebungkus rempah dan 2 sudu gula dicampur.

2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Apabila kuning, masukkan campuran rempah dan tunggu hingga naik bau. Seterusnya, masukkan santan.

3. Biarkan ia mendidih dan masukkan ayam.

4. Apabila ayam telah empuk, masukkan bahan yang digoreng. Biarkan beberapa minit dan bolehlah diangkat.

5. Sedia untuk dihidang.

Bubur Caca

Bahan-bahan :

1 biji ubi keladi (dipotong dadu dan direbus)
1 biji ubi keledek (dipotong dadu dan direbus)
1 peket tepung caca warna-warni
5 cawan santan
½ cawan gula
2 biji pisang (dihiris)
1 tin jagung manis
2 helai daun pandan


Cara Menyediakannya :

1. Tepung caca dibasuh dan direbus dengan air hingga tepung caca masak. Toskan.

2. Masak gula bersama air hingga hancur.

3. Masukkan caca, garam, daun pandan, ubi keledek, ubi keladi, jagung manis dan hirisan pisang ke dalam periuk.

4. Kacau dan biarkan mendidih. Masukkan santan. Kacau dan angkat bila mendidih.

Bubur Jagung


Bahan-bahan :

1 tin jagung manis 425 gram
250 gram santan
3 cawan air
Gula secukup rasa


Cara Memyediakannya :

1. Masukkan jagung, santan dan air ke dalam periuk dan kacau sehingga mendidih.

2. Masukkan gula secukup rasa.

3. Sedia untuk dihidang.