Puding Sagu Mangga

Bahan-bahan :

500ml air
400ml santan pekat
200gm gula
100gm sagu
30gm serbuk agar-agar
1 sudu makan tepung kastard
Pewarna hijau
Mangga secukupnya (dipotong dadu kecil)


Cara Membuatnya :

Didihkan air dan gula hingga mendidih. Masukkan 1/2 santan dan panaskan hingga hampir mendidih tetapi jangan santan pecah minyak. Tutup api.

Masukkan serbuk agar-agar. Kacau hingga sebati dan tapis.

Dalam periuk lain, campur lebihan santan bersama tepung kastard dan dua sudu makan gula, didihkan hingga likat.

Di dalam satu lagi periuk lain, masak sagu hingga berkilat, masukkan  pewarna hijau semasa memasak sagu.

Sediakan gelas lut sinar atau mangkuk lut sinar, sudu sedikit sagu di lapisan bawah,  diikuti sesudu adunan agar-agar. 

Tambah mangga yang dicincang dan diakhiri dengan lapisan kastard. Sejukkan. Boleh juga masukkan kurma atau kismis jika hendak rasa yang berlainan. 

Puding Santan Telur

Bahan-bahan :

300ml air
100gm santan pekat
50gm agar-agar kering (rendam sebentar)
80gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh pewarna ros


Cara Membuatnya :

Rebus agar-agar bersama air dan gula hingga mendidih dan larut. Tapis dan masukkan ke dalam periuk lain. Didihkan lagi untuk beberapa minit dengan api kecil.

Sementara itu, dalam mangkuk, pukul sederhana telur, santan, pewarna ros dan kacau sebati. 

Tapis dan masukkan dalam periuk berisi agar-agar tadi secara perlahan-lahan.

Biarkan agar-agar mendidih beberapa minit lagi (jangan kacau). Tutup api.

Tuangkan puding ke dalam mangkuk atau acuan. Sejukkan hingga keras. Sedia untuk dihidang.