Bahan-bahan :
500ml air
400ml santan pekat
200gm gula
100gm sagu
30gm serbuk agar-agar
1 sudu makan tepung kastard
Pewarna hijau
Mangga secukupnya (dipotong dadu kecil)
Cara Membuatnya :
Didihkan air dan gula hingga mendidih. Masukkan 1/2 santan dan panaskan hingga hampir mendidih tetapi jangan santan pecah minyak. Tutup api.
Masukkan serbuk agar-agar. Kacau hingga sebati dan tapis.
Dalam periuk lain, campur lebihan santan bersama tepung kastard dan dua sudu makan gula, didihkan hingga likat.
Di dalam satu lagi periuk lain, masak sagu hingga berkilat, masukkan pewarna hijau semasa memasak sagu.
Sediakan gelas lut sinar atau mangkuk lut sinar, sudu sedikit sagu di lapisan bawah, diikuti sesudu adunan agar-agar.
Tambah mangga yang dicincang dan diakhiri dengan lapisan kastard. Sejukkan. Boleh juga masukkan kurma atau kismis jika hendak rasa yang berlainan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan