Kuah Lodeh

Bahan-bahan :

¼ kubis sederhana besar
300 gram kacang hijau
100 gram udang hidup
2 keping tauhu
2 keping tempe
3 biji ubi kentang
1 biji kelapa
3 biji cili merah
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
½ sm halia
½ sm belacan
1 cawan minyak kelapa
100 gram suhun


Cara Membuatnya :

1. Hiris nipis kubis dan kacang panjang.

2. Siang dan bersihkan udang.

3. Potong dadu tauhu, tempe dan ubi kentang.

4. Sediakan satu mangkuk santan cair.

5. Setelah itu panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris dan belacan sehingga kuning.

6. Kemudian masukkan santan cair dan kacau.

7. Setelah mendidih masukkan sayur-sayuran, udang, tempe, kentang dan suhun.

8. Kemudian masukkan pati santan serta tauhu.

9. Akhir sekali apabila mendidih masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Masak Kuzi

Bahan Untuk Digoreng :

1 ekor ayam
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih
100 gram kacang tanah
50 sen kundur
1 kotak ligo kismis


Bahan Untuk Ditumis :

1 bungkus rempah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cawan minyak
½ tin susu pekat
½ botol tomato delmonte
Santan (daripada 1 biji kelapa)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak :

1. ½ botol tomato, ½ tin susu dan sebungkus rempah dan 2 sudu gula dicampur.

2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Apabila kuning, masukkan campuran rempah dan tunggu hingga naik bau. Seterusnya, masukkan santan.

3. Biarkan ia mendidih dan masukkan ayam.

4. Apabila ayam telah empuk, masukkan bahan yang digoreng. Biarkan beberapa minit dan bolehlah diangkat.

5. Sedia untuk dihidang.