2 Mei 2015

Kuah Lodeh

Bahan-bahan :

¼ kubis sederhana besar
300 gram kacang hijau
100 gram udang hidup
2 keping tauhu
2 keping tempe
3 biji ubi kentang
1 biji kelapa
3 biji cili merah
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
½ sm halia
½ sm belacan
1 cawan minyak kelapa
100 gram suhun


Cara Membuatnya :

1. Hiris nipis kubis dan kacang panjang.

2. Siang dan bersihkan udang.

3. Potong dadu tauhu, tempe dan ubi kentang.

4. Sediakan satu mangkuk santan cair.

5. Setelah itu panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris dan belacan sehingga kuning.

6. Kemudian masukkan santan cair dan kacau.

7. Setelah mendidih masukkan sayur-sayuran, udang, tempe, kentang dan suhun.

8. Kemudian masukkan pati santan serta tauhu.

9. Akhir sekali apabila mendidih masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan