Tauhu Kuah Kacang

Bahan-bahan :

Cabai @cili kering
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
Bawang merah
Garam dan gula secukup rasa
Tauhu (digoreng)


Cara Membuatnya :

1. Blender cabai sampai lumat.

2. Kemudian, masukkan kacang dalam blender. Kisar kasar.

3. Tumis bawang kecil dan masak bahan yang dikisar tadi.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

5. Akhir sekali, masukkan tauhu yang digoreng seketul -seketul.

6. Pastikan kuah pekat baru masukkan tauhu.

7. Sedia untuk dihidang.


Resipi Daging Burger

Bahan-bahan :

800 gram daging lembu kisar ramli
1 labu bawang putih (cincang halus)
4 biji bawang merah (cincang halus)
20 gram lada hitam
50 gram daun ketumbar (cincang halus)
2 biji telur (putih telur)
1 tbsp serbuk cili
2 tbsp tepung jagung
1 tsp garam halus
2 tbsp minyak jagung


Cara Membuatnya :

1. Gaul kesemua bahan hingga sebati dan timbang setiap bahagian 80 gram.

2. Kemudian bentuk setiap adunan seperti daging burger dan simpan di dalam peti beku selama 1 hari.

3. Kemudian masak seperti daging burger.


Sumber Resipi :
Mini RTC Bagan Tiang

Resepi Bebola Ikan

Bahan Utama :

500 gram isi ikan
15 gram tepung gandum
10 gram tepung kanji
15 gram gula
15 gram garam
150 gram ais


Bahan Perisa :

5 gram lada sulah
2.5 gram serbuk bawang putih
5 gram kiub ikan bilis


Kaedah :

1. Ikan dibersihkan dengan membuang kepala dan perut.

2. Asingkan isi ikan dan tulang.

3. Timbang ikan.

4. Kisar isi ikan dengan ½ bahagian ais.

5. Isi ikan yang telah dikisar digaul dengan gula selama 3 minit (menggunakan pengadun).

6. Kemudian adunan digaul dengan ½ bahagian garam selama 3 minit.

7. Tambah tepung, bahan perisa dan baki bahagian ais dan digaul selama 10-15 minit.

8. Bentukkan adunan kepada bebola mengikut kesesuaian saiz.

9. Rendam dalam air suam selama 20 minit untuk bagi lebih kenyal dan pejal.

10. Masak dalam suhu didih sampai bebola timbul.


Sumber Resipi :
Mini RTC Bagan Tiang