1 Oktober 2015

Resepi Bebola Ikan

Bahan Utama :

500 gram isi ikan
15 gram tepung gandum
10 gram tepung kanji
15 gram gula
15 gram garam
150 gram ais


Bahan Perisa :

5 gram lada sulah
2.5 gram serbuk bawang putih
5 gram kiub ikan bilis


Kaedah :

1. Ikan dibersihkan dengan membuang kepala dan perut.

2. Asingkan isi ikan dan tulang.

3. Timbang ikan.

4. Kisar isi ikan dengan ½ bahagian ais.

5. Isi ikan yang telah dikisar digaul dengan gula selama 3 minit (menggunakan pengadun).

6. Kemudian adunan digaul dengan ½ bahagian garam selama 3 minit.

7. Tambah tepung, bahan perisa dan baki bahagian ais dan digaul selama 10-15 minit.

8. Bentukkan adunan kepada bebola mengikut kesesuaian saiz.

9. Rendam dalam air suam selama 20 minit untuk bagi lebih kenyal dan pejal.

10. Masak dalam suhu didih sampai bebola timbul.


Sumber Resipi :
Mini RTC Bagan Tiang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan