Bahan
Utama :
500 gram isi ikan
15 gram tepung gandum
10 gram tepung kanji
15 gram gula
15 gram garam
150 gram ais
Bahan
Perisa :
5 gram lada sulah
2.5 gram serbuk bawang putih
5 gram kiub ikan bilis
Kaedah
:
1. Ikan dibersihkan dengan
membuang kepala dan perut.
2. Asingkan isi ikan dan tulang.
3. Timbang ikan.
4. Kisar isi ikan dengan ½
bahagian ais.
5. Isi ikan yang telah dikisar
digaul dengan gula selama 3 minit (menggunakan pengadun).
6. Kemudian adunan digaul dengan
½ bahagian garam selama 3 minit.
7. Tambah tepung, bahan perisa
dan baki bahagian ais dan digaul selama 10-15 minit.
8. Bentukkan adunan kepada bebola
mengikut kesesuaian saiz.
9. Rendam dalam air suam selama
20 minit untuk bagi lebih kenyal dan pejal.
10. Masak dalam suhu didih sampai
bebola timbul.
Sumber Resipi :
Mini RTC Bagan Tiang
Sumber Resipi :
Mini RTC Bagan Tiang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan