Kuah Kacang Nisak

Bahan-bahan :

Cabai kering
Bawang besar
Bawang putih
Belacan
Gula
Garam
Gula melaka
Isi ayam
Kacang tanah digoreng tanpa minyak
Serai


Cara Membuatnya :

1. Cabai kering, bawang besar, bawang putih dan belacan digoreng.

2. Kemudian, masukkan sedikit air dan kisar hingga lumat.

3. Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar.

4. Masukkan gula, garam, gula melaka dan ayam yang digoreng.

5. Masukkan kacang yang telah dikisar.

6. Letakkan juga serai yang diketuk.

7. Masak hingga pekat dan tutup api.

Tauhu Kuah Kacang

Bahan-bahan :

Cabai @cili kering
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
Bawang merah
Garam dan gula secukup rasa
Tauhu (digoreng)


Cara Membuatnya :

1. Blender cabai sampai lumat.

2. Kemudian, masukkan kacang dalam blender. Kisar kasar.

3. Tumis bawang kecil dan masak bahan yang dikisar tadi.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

5. Akhir sekali, masukkan tauhu yang digoreng seketul -seketul.

6. Pastikan kuah pekat baru masukkan tauhu.

7. Sedia untuk dihidang.


Resipi Daging Burger

Bahan-bahan :

800 gram daging lembu kisar ramli
1 labu bawang putih (cincang halus)
4 biji bawang merah (cincang halus)
20 gram lada hitam
50 gram daun ketumbar (cincang halus)
2 biji telur (putih telur)
1 tbsp serbuk cili
2 tbsp tepung jagung
1 tsp garam halus
2 tbsp minyak jagung


Cara Membuatnya :

1. Gaul kesemua bahan hingga sebati dan timbang setiap bahagian 80 gram.

2. Kemudian bentuk setiap adunan seperti daging burger dan simpan di dalam peti beku selama 1 hari.

3. Kemudian masak seperti daging burger.


Sumber Resipi :
Mini RTC Bagan Tiang