Puding Kelapa

Bahan-bahan :

2 tahil agar-agar
2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan susu cair
3 biji telur
2 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh serbuk koko
1 1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan mentega


Cara Membuatnya :

Pukul putih telur hingga kembang dan kuning telur (guna garpu) dipukul dalam bekas berasingan. 

Panaskan 2 cawan air dan masak agar-agar dan gula pasir. Setelah agar-agar kembang, masukkan semua bahan kecuali koko. Kacau hingga sebati. 

Bila sudah sebati, bahagikan kepada 2 bahagian. 1 bahagian dimasukkan koko dan satu lagi dibiarkan asal. 

Masukkan dalam acuan 1 senduk berselang-seli hingga habis kedua-dua bahagian dan sejukkan dalam peti ais.

Biskut Munchi Kelapa


Bahan-bahan :

150 ml santan kelapa (dicampur air)
6 helai daun pandan
75 gram gula
3 biji kuning telur
250 gram tepung ubi yang digoreng
1 ½ cawan Nestle Corn Flakes (dikisar halus)


Cara Membuatnya :

1. Didihkan santan dan daun pandan sehingga pekat.

2. Biarkan santan sejuk.

3. Adunkan gula dan telur selama 3 minit dan tuangkan ke dalam santan yang telah disejukkan.

4. Campurkan tepung gandum dan Nestle Corn Flakes, kemudian gaul sehingga ianya menjadi doh lembut.

5. Canai doh sehingga 3mm dan potong mengikut bentuk yang diingini menggunakan acuan biskut.

6. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 180 oC sehingga berwarna keemasan.


 Sumber : Nestle Corn Flakes