Ayam Masak Kicap Pedas

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
4 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil air asam jawa
1 labu bawang besar
3 cm halia
Minyak
Garam


Bahan Kisar :

1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
10 tangkai cili padi
6 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih


Cara Memasak :

1- Ayam dibersihkan dan dilumur dengan sedikit garam. Goreng hingga masak.

2- Panaskan 1 sudu minyak, tumis bahan kisar dan halia hingga naik bau.

3- Masukkan ayam goreng, kicap, air asam jawa dan lada sulah secukup rasa.

4- Didihkan seketika hingga semua bahan sebati.

5- Jika suka tambahkan hirisan cili hijau dan cili merah.

Kuih Bunga

Bahan-bahan :

Tepung pulut
Santan
Sedikit garam
Sebiji telur
Gula

Cara Membuatnya :

1. Bancuh tepung pulut dengan santan dan sedikit garam.

2. Buat bentuk bulat dan leperkannya.

3. Kemudian celupkan dalam telur yang telah dipukul.

4. Goreng sehingga masak.

5. Taburkan sedikit gula di atasnya.

6. Sedia untuk dinikmati.


Nota Santai :

Kenapa diberi nama kuih bunga?

Dinamakan kuih bunga kerana apabila dicelup dengan telur yang dipukul akan menghasilkan seakan bunga yang cantik di sekeliling kuih. Oleh sebab itulah diberi nama kuih bunga.

Lopes Labu

Bahan-bahan :

Kicap pekat manis
Daun pandan
Beras pulut digoreng tanpa minyak
Labu (diparut)
Kelapa parut putih
Sedikit tepung gandum
Gula pasir
Tepung pulut
Air


Cara Membuatnya :

1. Campurkan labu, tepung pulut dan sedikit tepung gandum.

2. Masukkan sedikit air dan buat bentuk bulat-bulat.

3. Panaskan air dan rebuskan dalam air tersebut.

4. Angkat dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampur sedikit garam.

5. Campurkan gula pasir, air, daun pandan dan kicap pekat dan masak hingga mendidih.

6. Hidangkan bersama lopes labu dan taburkan sedikit beras pulut yang digoreng.