Bahan-bahan
:
1 ekor ayam
4 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil air asam jawa
1 labu bawang besar
3 cm halia
Minyak
Garam
Bahan
Kisar :
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
10 tangkai cili padi
6 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih
Cara
Memasak :
1- Ayam dibersihkan dan dilumur dengan
sedikit garam. Goreng hingga masak.
2- Panaskan 1 sudu minyak, tumis
bahan kisar dan halia hingga naik bau.
3- Masukkan ayam goreng, kicap, air
asam jawa dan lada sulah secukup rasa.
4- Didihkan seketika hingga semua
bahan sebati.
5- Jika suka tambahkan hirisan
cili hijau dan cili merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan