Bahan-bahan :
1 kilo daging
100-150 gram cili kering ( dikisar)
5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
2/3 sudu besar cuka
Garam dan gula
Sedikit minyak untuk menumis
# Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
Cara Membuatnya:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
3. Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
4. Goreng daging, angkat dan toskan
5. Tumis bawang dan cili kering sehingga garing dan naik minyak
6. Masukkan kicap dan gaul rata
7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
8. Masukkan garam, gula dan cuka
9. Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan
By: azianhasan.com
2 Mei 2015
Serunding Daging
Bahan-bahan :
½ kilo daging (dipotong dadu)
½ biji kelapa parut
2 sudu besar minyak kelapa (untuk menumis)
1 sudu besar jintan manis (ditumbuk halus)
½ sudu besar jintan putih (ditumbuk halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar gula pasir
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sebesar ibu jari asam jawa
Sedikit garam
Cara Membuatnya :
1. Perap daging dengan kelapa parut, jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit, bawang merah, bawang putih, air asam jawa, gula dan garam selama empat minit.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging yang diperap tadi.
3. Kacau daging berulang kali sehingga kering dan berderai. Kemudian angkat.
3. Kacau daging berulang kali sehingga kering dan berderai. Kemudian angkat.
Kuah Lodeh
Bahan-bahan :
¼ kubis sederhana besar
300 gram kacang hijau
100 gram udang hidup
2 keping tauhu
2 keping tempe
3 biji ubi kentang
1 biji kelapa
3 biji cili merah
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
½ sm halia
½ sm belacan
1 cawan minyak kelapa
100 gram suhun
Cara Membuatnya :
1. Hiris nipis kubis dan kacang panjang.
2. Siang dan bersihkan udang.
3. Potong dadu tauhu, tempe dan ubi kentang.
4. Sediakan satu mangkuk santan cair.
5. Setelah itu panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris dan belacan sehingga kuning.
6. Kemudian masukkan santan cair dan kacau.
7. Setelah mendidih masukkan sayur-sayuran, udang, tempe, kentang dan suhun.
8. Kemudian masukkan pati santan serta tauhu.
9. Akhir sekali apabila mendidih masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Langgan:
Ulasan (Atom)