Bahan-bahan :
200 gram tepung gandum
80 gram serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat (5 gram)
1 sudu kecil serbuk penaik (5 gram)
3 biji telur gred A @ B
180 gram gula pasir @ kastor
1 cawan susu pekat (250 gram)
1 cawan minyak
1 cawan air panas
Bahan Untuk Coklat
210 gram dark coklat
310 gram whipping
Cara Membuatnya :
1. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking
powder. Ketepikan.
2. Pukul gula dengan telur hingga kembang dan putih, guna
blender atau mixer. Kemudian masukkan susu pekat dan minyak masak.
3. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit hingga
semua sebati.
4. Akhir sekali, tuang air panas dan kacau hingga sebati. Bolehlah
dibakar atau dikukus mengikut citarasa.
Nota :
1. Guna loyang 9 inci untuk adunan ini.
2. Bakar suhu 170 selama 40 minit, untuk apam kukus selama 10
minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan