10 Februari 2019
11 Februari 2017
Resipi Satay (Rozalina)
Bahan-bahan
:
Serai
Lengkuas
Kunyit hidup
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Cabai
Jintan manis
Jintan putih
Serbuk ketumbar
Serbuk kari
Garam
Gula
Daging ayam
Cara
Membuatnya :
1. Blender serai, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih, halia dan cabai hingga
hancur.
2. Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk
ketumbar, serbuk kari, garam dan gula secukup rasa.
3. Perap bersama daging selama 2 jam.
3. Perap bersama daging selama 2 jam.
7 Februari 2017
Puding Karamel Rehan
Bahan-bahan
:
3 camca gula pasir – dijadikan karamel
3 biji telur
2 keping roti
1 tin susu cair
1 cawan air @ ½ cawan
6 camca gula pasir
1 sudu teh esen vanila
Cara
Membuatnya :
1. Cairkan 3 camca gula di dalam
kuali dengan api yang kecil sehingga cair dan keperangan.
2. Tuangkan di dalam bekas dan
biarkan suam.
3. Blender semua bahan yang
tinggal.
4. Tuangkan di atas gula yang
dicairkan tadi.
5. Kukus selama 20-30 minit
bergantung pada saiz bekas.
6. Terbalikkannya dan masukkan
dalam peti sejuk.
7. Enak dinikmati ketika sejuk.
Nota
:
Air boleh dikurangkan kepada ½
cawan kerana takut terlalu lembik.
Langgan:
Catatan (Atom)