Resipi Kek Span Pandan


Resipi Kek Batik Lembut


Resipi Lontong Che Wan

 


Resipi Kek Buah


Resipi Onde-Onde



Resipi Sekaya Pandan


Resipi Kek Pandan Kukus


Resipi Bingka Roti


Resipi Kek Milo Versi Bakar


Resipi Apam Pandan Coklat Gebu

Resipi Kuih Getas @ Gegetas


Resipi Kek Butter Marble


Resipi Kaswi Goyang


Resipi Apam Coklat Gebu


Resepi Asas Roti

Resipi Roti Cikgu Rozita


Resipi Roti Cikgu Dinde


Cara Bentuk Roti Ulat Gonggok Kacang Merah




Cara Bentuk Roti Sisir

 

 


Resipi Roti Aneka Bun Kak Shela


Resipi Kuih Kalakatar

Bahan-bahan : 

4 atau 5 biji kelapa muda (ambil isi dan airnya) 

5 cawan air kelapa muda

2 cawan rata tepung gandum

½ cawan gula

1 biji telur

Sedikit garam halus

½ biji kelapa tua (perah jadikan santan menggunakan air kelapa muda tadi. Maksudnya santan campur air kelapa muda adalah 5 cawan)

 

Cara Membuatnya : 

1. Semua bahan digaul rata kecuali isi kelapa muda.

2. Selepas semua bahan sebati, tapiskan.

3. Akhir sekali baru masukkan isi kelapa muda tadi.

4. Tuang dalam loyang saiz 28 cm (11 inci) yang telah disapu minyak.

5. Bakar dalam oven api atas bawah, suhu 250 darjah Celcius selama 1 jam.

6. Untuk masak elok tambah lagi masak 15 minit, bergantung pada oven.

7. Kalau oven sudah lama atau tua, masak dalam 1 jam 30 minit.

8. Kalau nak masak cara lama silakan buat bara api atas bawah guna tempurung dan sabut.

9. Selamat mencuba dan semoga berjaya.

 

Nota :

1. Kalau kelapa pandan, guna 7 atau 8 biji kerana kelapa pandan kecil.

2. Kalakatar kalau kurang isi kelapa akan jadi kurang sedap.

 

Resipi Biskut Siam


Resipi Samperit Biasa


Resipi Biskut Pasir


Resipi Biskut Nescafe


Sambal Belacan Makku


Bahan-bahan :

Cabai kering
Cabai melaka (jika nak letak)
Belacan
Santan pekat
Asam jawa
Satu sudu kecil garam
Telur rebus


Cara Membuatnya :

1. Blender cabai kering, cabai melaka dan belacan bagi lumat serta pekat.

2. Dalam bekas lain santan pekat dicampur dengan asam jawa dan juga garam.

3. Masukkan bahan blender tadi dalam bekas.

4. Picit telur rebus bagi hancur (jangan terlalu hancur) dan masuk santan tadi.

5. Sesuaikan rasanya mengikut selera anda.

6. Sambal belacan ini rasanya lemak-lemak.

7. Jika makan  dengan ulam dan ikan bakar pastinya bertambah makan.

Kangkung Goreng Belacan


Bahan-bahan :

Cabai kering
Sedikit cabai melaka
Belacan
Bawang merah
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Blender cabai kering, cabai melaka dan belacan bagi lumat.

2. Tumis bawang merah dan masukkan bahan blender tadi.

3. Masukkan juga gula, garam dan kangkung.

4. Masak hingga kangkung lembut.

Masak Lemak Pucuk Ubi Kayu


Bahan-bahan :

Pucuk ubi kayu
Santan
Cabai melaka (boleh diblender @ dibiar memanjang sahaja)
1 inci halia
1 labu bawang besar
Segenggam ikan bilis
1 sudu besar serbuk kunyit


Cara Membuatnya :

1. Rebus pucuk ubi kayu dulu bagi lembut, angkat dan toskan airnya.

2. Satukan santan, cabai melaka, halia, bawang, pucuk ubi tadi, ikan bilis dan kunyit.

3. Masak hingga mendidih dan jangan bagi pecah minyak.

4. Sedia untuk dihidang.

Popia Nestum Horlicks



Tepung Pelita dan Kek Buah Kukus




Resipi Satay (Rozalina)

Bahan-bahan :

Serai
Lengkuas
Kunyit hidup
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Cabai
Jintan manis
Jintan putih
Serbuk ketumbar
Serbuk kari
Garam
Gula
Daging ayam


Cara Membuatnya :

1. Blender serai, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih, halia dan cabai hingga hancur.

2. Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk kari, garam dan gula secukup rasa.

3. Perap bersama daging selama 2 jam.

Puding Karamel Rehan

Bahan-bahan : 

3 camca gula pasir – dijadikan karamel
3 biji telur
2 keping roti
1 tin susu cair
1 cawan air @ ½ cawan
6 camca gula pasir
1 sudu teh esen vanila
  

Cara Membuatnya :

1. Cairkan 3 camca gula di dalam kuali dengan api yang kecil sehingga cair dan keperangan.

2. Tuangkan di dalam bekas dan biarkan suam.

3. Blender semua bahan yang tinggal.

4. Tuangkan di atas gula yang dicairkan tadi.

5. Kukus selama 20-30 minit bergantung pada saiz bekas.

6. Terbalikkannya dan masukkan dalam peti sejuk.

7. Enak dinikmati ketika sejuk.


Nota :

Air boleh dikurangkan kepada ½ cawan kerana takut terlalu lembik.


Kek Coklat Lembab @ Moist (Adik Rudy Amirul)

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
2 cawan gula pasir
1 cawan minyak Mazola @ minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan air panas mendidih


Topping

Susu cair – baki guna di atas
1 sudu serbuk koko
2 bar coklat masakan
1 sudu butter @ shortening
1 sudu susu pekat manis


Cara Membuat Kek :

1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan dulu.

2. Pukul telur bersama gula hingga kembang.

3. Masukkan juga susu cair dan minyak.

4. Masukkan campuran tepung yang diayak tadi.

5. Akhir sekali, tuangkan air panas.

6. Kacau hingga sebati dan tuangkan dalam loyang.

7. Kukus adunan sehingga masak.


Cara Membuat Topping :

1. Campurkan semua bahan untuk membuat topping.

2. Masak secara double boiling.

3. Tuangkan ke atas kek dan hiaskan mengikut citarasa.


 

Kuah Kacang Nisak

Bahan-bahan :

Cabai kering
Bawang besar
Bawang putih
Belacan
Gula
Garam
Gula melaka
Isi ayam
Kacang tanah digoreng tanpa minyak
Serai


Cara Membuatnya :

1. Cabai kering, bawang besar, bawang putih dan belacan digoreng.

2. Kemudian, masukkan sedikit air dan kisar hingga lumat.

3. Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar.

4. Masukkan gula, garam, gula melaka dan ayam yang digoreng.

5. Masukkan kacang yang telah dikisar.

6. Letakkan juga serai yang diketuk.

7. Masak hingga pekat dan tutup api.

Tauhu Kuah Kacang

Bahan-bahan :

Cabai @cili kering
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
Bawang merah
Garam dan gula secukup rasa
Tauhu (digoreng)


Cara Membuatnya :

1. Blender cabai sampai lumat.

2. Kemudian, masukkan kacang dalam blender. Kisar kasar.

3. Tumis bawang kecil dan masak bahan yang dikisar tadi.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

5. Akhir sekali, masukkan tauhu yang digoreng seketul -seketul.

6. Pastikan kuah pekat baru masukkan tauhu.

7. Sedia untuk dihidang.