1 Julai 2015

Daging Berlada Tok Alam

Bahan-bahan :

1 kg daging
1 labu bawang besar
100 gram sos tiram
Garam
Gula
2 helai daun limau purut
10 gram serbuk kunyit
Sedikit air dan minyak.


Bahan Kisar :

2 batang serai
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
3 ulas bawang putih
50 gram belacan
20 cm halia
15 biji cili api
5 biji bawang merah


Cara Memasaknya :

1- Daging direbus terlebih dahulu selama 20 minit. Kemudian hiris daging mengikut kesukaan anda.

2- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga pecah minyak dan naik bau.

3- Masukkan sedikit air, sos tiram, daun limau purut, bawang besar, daging, serbuk kunyit dan garam.

4- Kacau hingga sebati dan masak sehingga agak kering.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan